Разходите за час труд  в ЕС са се увеличили средно

...
Разходите за час труд  в ЕС са се увеличили средно
Коментари Харесай

България пак стана шампион на ЕС по ръст на заплатите

Разходите за час труд  в Европейски Съюз са се нараснали приблизително с 3.4% за година, демонстрират данните на Евростат за третото тримесечие на 2022 година На фона на това нищожно приблизително покачване България изпъква с рекорден скок от над 16%. Разходите за труд включват заплатата, само че и други разходи на работодателите като обществени и здравни осигуровки и всякакви обезщетения и надбавки.

 

Това, че у нас трудовите хонорари порастват най-бързо в Европейски Съюз, наподобява разумно, тъй като сме страната с най-ниски приходи и би трябвало да догонваме по-богатите. България и различен път е оглавявала ранглистата за бързо повдигане на приходи. Но анализатори предизвестяват, че покачването може да е нездравословно, в случай че не отразява надлежно развиване на стопанската система и нарастване на продуктивността. В някои браншове има недостиг на работна ръка и глад за квалифицирани фрагменти, което също е фактор за скоростно повдигане на заплащането. 



Като цяло в ЕС икономическите действия, които записват най-високо годишно нарастване на заплащането за час работа през третото тримесечие на 2022 година, са от категорията " Добивна индустрия " (14,2 на сто).  Следва  " Хотелиерство и ресторантьорство " с 5,2% растеж по отношение на година по-рано, демонстрират данните на Евростат.

Но картината в България е много по-различна. Най-високо нарастване на разноските за труд има в " Хотелиерство и ресторантьорство " - с 23,4% , следва " Добивна индустрия " -  с 19,4 на 100, а на трето място е бранш " Държавно ръководство ", където растежът също е забележителен  - с цели 19.2 на 100. И в трите сектора надниците се качват по-бързо от цените, т.е. заплатите порастват по-бързо от инфлацията, която даже в пика през август бе под 19 на 100, а в идващите месеци падна под 17 %.

Европейската комисия към този момент предизвести, че това " изпреварване " не е здравословно за България. Наши специалисти все по-често предизвестяват в рецензиите си за бюджетното разформироване, че прекомерно бързото повдигане на заплатите в държавните и общинските служби и предприятия налива масло в огъня на инфлацията.

 

На дъното

Наскоро Евростат разгласява и обновена информация за годишните равнища на възнаграждение за цялостен работен ден за 2021 г.  България е на дъното по този индикатор с най-ниска заплата - 10 300 евро годишно при 33 500 евро приблизително за Европейски Съюз. За съпоставяне даже в сродната ни Румъния годишната заплата за 2021 година е била 13 000 евро. В челната тройка са Люксембург със 72 200 евро, Дания (63 300 евро) и Ирландия (50 300 евро).

 
 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР